Degustace brambor
Degustace brambor se staly již tradicí pro mnohé základní organizace.
Bylo hodnoceno 7 níže uvedených salátových odrůd bramboru. Vařeno bylo ve vodě na 2. stupni elektrického sporáku po dobu 17 minut a ponecháno ještě chvíli v horké vodě.
Miroslav Muška číst dále
Pro porovnání jsem posuzoval barvu dužniny brambor a odrůdy rozdělil do čtyřech skupin. Hodnocení proběhlo 30. listopadu 2019 a jedná se o mé subjektivní hodnocení, odrůdy jsou seřazeny podle abecedy.
Hodnoceno bylo celkem 47 odrůd, které jsem letos pěstoval.
Miroslav Muška číst dále

Při degustaci bylo hodnoceno 19 odrůd brambor, odrůdy celkem hodnotilo 16 degustátorů. Degustaci řídil pan Miroslav Muška, místopředseda Územního sdružením Českého zahrádkářského svazu Třebíč.
Pořadí jednotlivých odrůd bylo stanoveno podle výsledného počtu bodů v součtu od jednotlivých degustátorů. Nižší počet získaných bodů řadí odrůdu mezi lépe hodnocenou.
Degustace brambor spočívala v hodnocení následujících vlastností:
- konzistence - pevnost, lojovitost dužniny, od velmi pevné (1 bod) až po kyprou (7 bodů)
- struktura – od jemné struktury (3 body) až po hrubou (7 bodů)
- nedostatky v chuti – velmi malé nedostatky (1 bod) až velmi silné (9 bodů)
Pavel Bartes číst dále

Každý rok se sejde jiné spektrum degustátorů a každý rok je klimaticky odlišný, to má vliv i na kvalitu a chuť jednotlivých odrůd brambor, proto se podle jedné degustace obtížně rozhoduje. Připravili jsme pro vás srovnání pořadí odrůd v přehledné tabulce z degustací v Třebíči. Jedná se o degustace amatérů, ale i tak mohou pomoci při výběru odrůd na vaši zahrádku.
číst dále

V Třebíči proběhla další degustace jablek a brambor, zúčastnilo se 52 degustujících.
Výsledky degustace brambor poznamenaly loňské nepříznivé podmínky. Odrůdu ROSARU nešlo uvařit, byla stále tuhá, při degustaci byla jako neuvařená. Naopak SORAYA byla při obvyklé době vaření rozvařená. Samozřejmě tato netypická konzistence měla podstatný vliv na hodnocení "chuť chyba". Celkové pořadí odrůd je ve dvou variantách, poprvé to bylo na výsledkové listině degustace brambor v roce 2018.Kdo má rád tužší konzistenci, bude se při výběru vhodné odrůdy řídit prvním sloupcem, kdo naopak upřednostňuje kypré odrůdy bude vybírat ve sloupci druhém.
Podle našich zkušeností převážná část konzumentů dává přednost po uvaření tužším odrůdám.
číst dále